De strijd om de diepzee #
…en de mangaanknollen.
Het onderwerp is de diepzee. Of de narigheid die elektrificatie, de energietransitie en digitalisering indirect opleveren door de noodzaak voor mijnbouw van metalen. Nu komen de grondstoffen vooral uit het verre zuiden, maar de weg naar delven op grote diepte in de oceanen lijkt nu open. Om onafhankelijk te worden van de door de Chinezen beheerste mijnbouw in Congo en Indonesië zijn er mogelijkheden op de bodem van de diepzee omdat daar eveneens grote hoeveelheden kobalt, nikkel en koper te vinden zijn.
Wat gaat dit betekenen voor het leven in het water van dieren en planten?
Milieuorganisatie Greenpeace bijvoorbeeld vreest onomkeerbare ecologische schade aan het leven in de diepzee.
Over de aflevering #
Voor de productie van zonnepanelen, windmolens en de batterijen voor elektrische auto’s zijn metalen zoals kobalt, mangaan en nikkel essentieel. Door de energietransitie zullen we de komende dertig jaar meer van deze metalen nodig hebben dan in de hele geschiedenis van de mensheid. Om enigszins aan de vraag te kunnen voldoen zijn we nu afhankelijk van destructieve mijnbouw in Congo en Indonesië die grotendeels onder controle staat van China.
In de Stille Oceaan liggen echter, op vier tot zes kilometer onder de zeespiegel, de benodigde grondstoffen schijnbaar voor het oprapen. Canadese, Noorse en ook Nederlandse bedrijven staan daarom te popelen om deze grondstoffen met de nieuwste technologie te gaan mijnen. Kan dit een oplossing zijn voor Westerse afhankelijkheid van China?
Diepzeemijnbouw is, met name door de immens hoge druk, een ontdekkingstocht op zich, waarin al jaren honderden miljoenen geïnvesteerd worden. De eerste vergunningen kunnen ieder moment afgegeven worden. De diepzee is echter nog grotendeels een mysterie voor de wetenschap. Milieuorganisaties als Greenpeace vrezen onomkeerbare ecologische schade aan het leven in de diepzee. Maar om onze energietransitie te kunnen uitvoeren is het de vraag of we wel een keuze hebben.
VPRO Tegenlicht volgt aan het begin van dit cruciale jaar voor diepzeemijnbouw niet alleen de bedrijven in deze opkomende industrie, maar spreekt ook een diepzeebioloog én is aanwezig een actie van Greenpeace die zich hevig verzet tegen deze ontwikkeling. De energietransitie blijkt winstgevender, maar ook complexer en vooral vuiler dan hij op het eerste gezicht lijkt.
Datum en tijd #
donderdag 20 maart 2025 van 19:30 tot 21:30
dit evenement is afgelopen
Locatie #
in de Theaterzaal Waag & Lebuinus van de Bibliotheek Centrum
de Bibliotheek Deventer
Stromarkt 18
7411 PK Deventer
Doe mee #
Aanmelden is niet verplicht maar wordt wel gewaardeerd.
Deelname is gratis.
Graag meld je vooraf aan via een bericht aan: (optioneel, je kunt op het e-mailadres klikken).
Uitzending #
VPRO Tegenlicht - De strijd om de diepzee
https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2025-2026/De-strijd-om-de-diepzee.html
Tegenlicht Meet Up Deventer #
Tegenlicht Meetup Deventer wil bijdragen aan kritisch denken en constructief samenleven. Meetup-bijeenkomsten worden georganiseerd naar aanleiding van uitzendingen VPRO Tegenlicht. Als werkgroep vrijwilligers werken we samen met de bibliotheek Deventer, het is een voortzetting van de Meet Up’s in Deventer die door Trees Schopman geïnitieerd zijn, zij heeft de taken aan ons overgedragen.
Gezamenlijk bekijken we de aflevering en starten vervolgens de discussie waarin we met de aanwezigen samen onderzoeken wat de consequenties van dit onderwerp voor ons zijn.
De petitie Stop niet met VPRO Tegenlicht #
Petitie van Stichting Bureau Stennis uit Alkmaar, organisator van o.a. Tegenlicht Meet Up’s.